News
Loading...

Doua noi parcuri in Ovidiu. Unul dintre ele pe malul lacului

Dupa White Park alte doua noi parcuri vor fi amenajate in orasul Ovidiu. Unul pe malul lacului (va lega White Park de debarcader), iar cel de la doilea in cartierul de vile din sudul orasului pe strada numarul 9.







a)Terenul amplasat pe malul lacului Siutghiol

In suprafata de 3742,00mp, va cuprinde urmatoarele puncte de interes si functiuni:

1.Doua accese amplasate diametral opus, in lungul fasii de teren, unul in zona strazii Albinelor pe o latime de 10,45m, cu legatura spre Parc, cu posibilitatea accesului persoanelor cu disabilitati si unul in zona Debarcader, folosit si pentru accesul masinilor ce intretinere a celor 3 toalete ecologice;

2.Aleea pietonala cu latime variabila cuprinsa intre 3,00 si 6,00m, care face legatura intre cele doua accese, proiectata la limita malului lacului Siutghiol.
Îmbrăcămintea asfaltica a aleii se va constitui utilizând asfalt reciclat rezultat din frezarea străzilor cu ajutorul utilajelor numite reciclatoare de asfalt. In compoziția asfaltului se va adaugă pigment culoare verde care va colora in masa materialul.

3.Jocuri din prefabricate termoplastice aplicate pe suprafata din asfalt a aleii, cu diferite simboluri si dimensiuni care creaza un spaţiu de joacă educaţional diversifcat.

4.Gradina nuferilor, punct de interes creat prin extinderea oglinzii de apa a lacului, intr-o alveola. Aici zona terminala a alveolei coboara 90 cm in adancimea apei pentru a crea senzatia ca esti cuprins intre ape si pentru a permite admirarea covorului de nuferi de foarte aproape. Adancimea apei aici este de 135 cm pentru a prelua diferentele de volum ce pot aparea in perioadele de seceta fata de cele din perioadele ploioase. Accesul se va realiza pe aleea pietonala, printr-un ocol iar coborarea pe un pachet de scari executate din beton cu stratul de uzura din imbracaminte asfaltica.
S-a propus iluminarea aleii cuprinse intre cele doua ziduri de sprijin, pe lateral iar in alveola cu apa, pe peretii laterali, spre nuferi la 30 cm sub oglinda apei, considerandu-se un punct de interes si noaptea pe perioada spectacolelor de sunet si lumina, proiectate in larg pe fantana arteziana.

5.Zona zidului de sprijin cu fatada decorativa va fi acoperita cu lamele din lemn pentru a masca cu elemente decorative, fata inexpresiva a zidului.

6.Zid de sprijin cu fata libera amenajata ca Perete de escalada. Va avea lungimea desfasurata de 30,15m si inaltimea variabila pana la maxim 4,00m. Peretele de escalada cu forme si culori diferite, va fi o structura metalica independenta, ancorata de zidul de sprijin.

7.Amfiteatrul natural, realizat din amenajari ale pantei naturale a terenului cu gradene de odihna si spatii de circulatie. Se vor amenaja 6 randuri de gradene, prin lucrari ample de modelare si consolidare a terenului. Accesul la prima gradena se face direct din alee, iar pentru restul pe pachete de trepte cu diferente de nivel de maxim 45 cm, pe scari locale intr-o singura rampa dreapta, cu treptele fara contratreapta, luminate din lateral la nivelul treptei mediene.
Toata suprafata amfiteatrului natural, se va imbraca cu rulouri de gazon, rezistent la seceta, solutie preferata pentru a putea crea pantele ce circa 60° ale zonelor ce constituie “spatarele”gradenelor.
Aceasta zona are dublu rol: de relaxare si odihna, in timpul zilei si de spatiu de unde se pot viziona in timpul noptii, spectacolele de sunet si lumina care se vor proiecta pe ecranul de apa al fantanii arteziene, amplasata in largul lacului Siutghiol. In felul acesta, utilizatorii, vor putea sa urmareasca in conditii foarte comode spectacolul, nefiind obligati sa stea in picioare.

8.Materialul dendricol si floricol, adaptat climei, cu valoare estetică şi ecologică care nu afectează sănătatea populaţiei şi biosistemele existente deja în zonă.

9.Plase de relaxare deasupra apei, realizate din structuri metalice ancorate in mal si plase elastice montate intre elementele structurii;

10.Mobilierul urban – banci cu si fara manere, care sa permita apropierea carucioarelor pentru copii sau a celor rulante, cosuri de gunoi cu trei compatimente, cismele/tasnitori de apa potabila;


b)Terenul amplasat paralel cu canalul

Suprafata de 2832mp, va cuprinde urmatoarele puncte de interes si functiuni:

1.Labirintul de vegetatie, un joc pentru copii si adulti deopotriva;

2.Spatiul de odihna si relaxare, cuprinde bancile si vegetatia de ambianta care creaza alveole si pergole de umbra pentru locurile de odihna;

3.Peluza se va realiza prin montarea de gazon transferat (rulou), rezistent la seceta . Lucrarile de executare a peluzei, includ decopertarea pamantului in adancime pe 20cm evacuarea pământului săpat, nivelarea terenului, adaos 20 cm pământ vegetal, împrăștiere si montare gazon (profesional) si udare pana la răsărire).

4.Mobilierul urban – banci cu pergole din lemn, cosuri de gunoi, cismele/tasnitori de apa potabila;

5.Sistemul de irigatie inclusiv statia de pompare realizata ingropat;

6.Sistemul de iluminat si sistemul de supraveghere video.
Arborii si arbustii vor fi din specii specifice zonei, rezistente la conditiile climatice.
Stratul de sol va fi imbogatit prin adaugarea a 10 cm de pamant fertil imbunatatit cu ingrasamant natural, pentru o mai buna si mai rapida dezvoltare a covorului vegetal.




Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment