News
Loading...

Exclusiv! Va prezentam toate detaliile viitoarei sali polivalente

Cum am anuntat in aceasta dimineata, Guvernul a lansat licitatia privind construirea Salii Polivalente Constanta.

Iata pe larg cum va fi aceasta:

Caracteristicile principale ale constructiei:

Suprafata terenului pentru amplasarea salii polivalente este de aproximativ 6,0 ha.
Suprafata construita la sol = 8.550 mp
Suprafata desfasurata = 18.200 mp
POT propus = 14.2 %
CUT propus = 0,3
Regim de inaltime propus = D+P+E
Hmax propus = 20.00 m de la cota ±0.00
Locuri spectator - gradene fixe si mobile 5.490 locuri
Suprafata construita desfasurata a spatiilor de sub gradene = 2.700 mp
Suprafata desfasurata gradene = 3.200 mp
Suprafata terenului de joc si zona de protectie = 1.250mp.
Suprafata sala antrenament = 1.050mp.

Amplasamentul se gaseste in perimetrul cuprins intre:
- strada Stefanita Voda la sud-vest,
- Aleea Afinei la sud-est
- limite de proprietate ale gradinilor invecinate (funduri de lot) la est
- Lot 2 – parcela alocata proiectului "Bazin olimpic de inot"
- Strada Stadionului la vest si
- alte limite de proprietati invecinate la nord-vest.

Terenul este usor in panta diferenta de nivel variind intre 0,00m (considerat in zona SV) si 4,00m (zona NE), aspect care este luat in considerare in procesul de proiectare.

In prezent pe teren se afla doua terenuri de fotbal cu gradene din beton, mai multe constructii anexa, o platforma betonata folosita ca parcare, alei pietonale si circulatii carosabile, trepte care preiau diferentele de nivel, toate aflate intr-o stare vizibila de degradare. Toate acestea vor fi demolate pentru a permite remodelarea terenului in conformitate cu proiectul propus, iar diferenta de nivel existenta va fi folosita in favoarea amplasarii eficiente a cladirii.

Prin tema de proiectare se doreste realizarea unei Sali de sport polivalente cu o capacitate neta de 5.000 de locuri pe scaune.
Pornind de la premiza ca noua sala este conceputa pentru sporturile si evenimentele de sala mentionate anterior, este necesara în primul rând, asigurarea tuturor conditiilor necesare în ceea ce priveste dotarile si echiparea arenei.
Capacitatea salii avuta în vedere în cadrul studiului, este de minim 5000 de persoane si maxim 7000, în conditiile unei utilizari flexibile, dintre care cca.120 locuri VIP, 100 locuri pentru presa, 100 locuri pentru persoane cu handicap. Lojele VIP vor fi amenajate cu acces separat din etaj, mobilate cu fotolii si masute, cu servire de la bar.
In cadrul evenimentelor sportive vor exista un numar de 4000 de locuri fixe pe gradene de beton si 1400 de locuri suplimentare amplasate pe gradene telescopice si mobile la nivelul terenului de joc. În ceea ce priveste numarul de locuri garantat pentru alte manifestari, în afara celor sportive, se pot suplimenta cca. 800 de locuri pe scaune mobile, la nivelul terenului. Integrarea unor sali de seminar sau conferinta, în completarea facilitatilor oferite pentru organizarea de întruniri de afaceri sau congrese a fost deasemenea avuta în vedere, fiind detaliata în documentatia cu privire la compartimentare si suprafete
Posibilitatea de reamenajare rapida este determinanta pentru valorificarea salii si pentru determinarea bazei de costuri. Astfel, pe acelasi nivel cu spatiile destinate organizarii evenimentelor, sunt prevazute spatii si suprafete de depozitare suficiente si usor accesibile, pentru depozitarea echipamentelor si elementelor de amenajare si decor, care permit utilizarea eficienta a personalului si a utilajelor de amenajare si montaj, asigurând totodata distante cât mai scurte de deplasare, în vederea facilitarii unei treceri rapide de la un eveniment la altul. Modalitatile de utilizare a spatiului si de dispunere a scaunelor sunt ilustrate în functie de eveniment si vor fi determinate pentru fiecare ocazie în parte.
In plan se propune solutia organizarii gradenelor fixe pe trei laturi ale spatiului de joc: cele doua laturi lungi - gradena nord si sud- si pe o latura scurta gradena est. Pentru suplimentarea locurilor se vor amplasa la nivelul terenului gradene telescopice pe cele trei laturi ale terenului de joc si pe latura vestica o gadena mobila.
Organizarea pe verticala a gradenelor cu locuri pentru spectatori se face pe doua niveluri: gradenele fixe cu acces direct de la cota ±0.00 prin vomitorii,circulatii orizontale si scari de distributie (min.1.60 m)dimensionate corespunzator si gradenele telescopice/mobile cu acces de la cota ±0.00 dar si ocazional de la nivelul terenului de joc.

Suprastructura va fi realizata în sistem dual, format din cadre de beton armat şi pereţi de beton armat. La fiecare nivel, planşeul va fi de tip placa pe grinzi, sau dala groasa.

Accesele la diferitele nivele se va realiza prin intermediul scarilor din beton armat.

Structura acoperişului va fi realizata din ferme cu zabrele pe o directie si grinzi spatiale pe cealalta directie.

Se impune diferentierea între conceptele de utilizare ”eveniment extern” si ”eveniment propriu” al operatorului; în acest sens, este necesara dotarea proprie a arenei cu structurile de pardoseala necesare pentru toate disciplinele sportive, in special handbal.

Accesele in incinta arenei vor fi diferentiate pe categorii de utilizatori si se vor realiza din Aleea Stadionului pentru spectatorii obisnuiti si din str. Stefanita Voda pentru persoanele VIP , membrii mass-media si sportivi.
Accesul spectatorilor din parcare catre sala se va face prin cele 15 puncte de control acces dispuse de-a lungul imprejmuirii dinspre latura estica a arenei.
La nivelul demisolului,pe laturile de nord si sud, o alee carosabila separata prin diferenta de nivel si imprejmuiri de protectie fata de incinta accesibila publicului obisnuit, va distribui accesul pietonal in incinta constructiei si auto pana la peroanele destinate accesului (accesibil doar categoriilor VIP, sportivi, mass-media si organizatori) astfel:

-accesul spectatorilor VIP si a reprezentantilor mass-media se face prin partea de nord a arenei, prin intrari distincte, la cota demisolului(-5.00) zona respectiva fiind separata prin garduri de protectie si alte elemente de securitate fata de celelalte zone ale incintei, accesibile publicului obisnuit. Accesul in cladire se face printr-un peron protejat pentru oaspetii care vor veni cu masina pana la „drop-off point” VIP si apoi prin foyerul destinat persoanelor VIP. Accesul VIP si a reprezentantilor mass-media in locurile dedicate lor in partea superioara a tribunei nord se va face separat de cel al spectatorilor prin noduri de circulatie distincte.

-accesul persoanelor cu dizabilitati locomotorii (carucior) se realizeaza la nivelul demisolului si apoi cu lifturi dimensionate corespunzator la cota ±0.00. catre zonele cu locuri special destinate acestei categorii de spectatori; la nivelul demisolului exista posibilitatea accesuli direct spre spatiul de joc/multifunctional atat pentru persoanee cu dizabilitati cat si pentru public in cazul organizarii evenimentelor nonsportive.

-accesul la foyerul principal destinat spectatorilor situat la parter se va realiza prin intermediul unor scari monumentale amplasate pe latura estica a constructiei si deasemenea pe laturile de nord si sud prin intermediul promenadei pietonale.

-acessul sportivilor se va realiza pe latura sudica, la nivelul demisolului catre spatiile dedicate lor.

-accesul masinilor de interventie in terenul de joc (pompieri, salvare, forte de ordine, masini de intretinere) se va realiza separat printr-o rampa generoasa amplasata in partea vestica a cladirii, care preia diferenta de nivel existenta intre zona de acces pe amplasament (-2.00 m) si cota demisolului (-5.00 m)

In aceasta zona au prevazute accese directe catre spatiul de joc/multifunctional si deasemenea spatii de acces pentru aprovizionare, mentenanta si catre spatiile tennice.

Demisolul aflat la cota -5.00 este dominat de spatiul terenului de joc/multifunctional si spatiul destinat salii de antrenament. Cele doua spatii majore au legatura directa cu spatiile destinate sportivilor, cu zona de protocol/presa precum si cu spatiile de depozitare. In cazul desfasurarii concertelor sau evenimentelor care necesita mai mult spatiu cele doua zone pot fuziona prin deschiderea elementelor culisante ce separa sala de antrenament de spatiul de joc.

In zona care gazduieste terenul de joc - dimensionat conform federatiilor de specialitate aferente celor trei jocuri principale – handbal, baschet si volei–se vor amplasa spatiile necesare gradenelor mobile, scenei, scaunelor suplimentare sau standurilor expozitionale in cazul activitatilor nonsportive.
Inaltimea libera prevazuta de la suprafata de joc pâna la acoperis, este de minim 17 metri.

Se va asigura posibilitatea de a fixa si instala o scena pentru evenimente de min. 12x20 m precum si o zona de acces in imediata apropriere a spatiului multifunctional dimensionata astfel incat sa permita accesul intregului echipament necesar desfasurarii evenimentelor de gen concert, spectacole, etc.

In partea sudica sunt pozitionate accesele sportivilor si spatiilor auxiliare necesare lor. Astfel vor fi amplasate patru vestiare cu grupuri sanitare si dusuri, vestiare pentru antrenori si pentru arbitrii. Vestiarele sunt insotite de sala de antrenament/forta cu zona de depozitare proprie, de zone de recuperare , masaj si relaxare( cu posibilitate de instalare sauna ) , cabinet medical/control dopaj si o sala de instruire.

Accesul sportivilor catre teren se va face printr-un tunel dispus central intre cele doua banci de rezerve iar dupa meci acestia pot ajunge traversand sala, in zona de acces VIP si mass-media , la salile de conferinta si protocol.
Tot pe aceasta latura, separate de zona sportivilor se afla spatii pentru personalul auxiliar(copii de mingi, hostess, securitate), birouri pentu paza, mentenanta, oficiu precum si zona de acces si stationare ambulanta.
Accesul din exterior catre zona sportivilor se va face controlat .

Latura nordica, pe langa accesul dedicat VIP si presei mai gazduieste sala de acreditare cu acces din exterior, cabinet medical pentru spectatori, spatii pentru birourile tehnico-administrative, grupuri sanitare cu acces direct de la nivelul spatiului multifunctional, zone tehnice si de depozitare. Depozitarile principale pentru material sportive sunt amplasate pe latura estica, cu posibil acces direct din spatiul de joc. Tot in aceasta zona se afla bazinul de retentie ape pluviale si bazinul pentru rezerva intangibila de apa, impreuna cu spatiile tehnice aferente;deasemena spatii tenice, centrala termica si spatii de depozitare se afla pe latura vestica tot la nivelul demisolului.
Accesul in aceasta zona se face pe o rampa dimensionata corespunzator pentru accesul tirurilor, masinilor pentru aprovizionare si mentenanta.Imediat in apropierea acestei zone de acces este prevazut spatiul de colectare pentru gunoi menajer, dotat cu europubele si sursa de apa.
Spatii tehnice exterioare vor fi amenajate in aceasta zona si la nivelul parterului pentru a adaposti echipamentul tehnic pentru instalatiile termice, sanitare sau de ventilare.

Accesul spectatorilor la nivelul principal - parter, in foyerul principal se face printr-un numar suficient de usi – dimensionate si pozitionate conform normativelor in vigoare (Legea 10/1995, NP065-02, P118/2013) prin latura estica a cladirii si din promenada laterala in partea nordica respective sudica. Din foyerul principal se ajunge direct la zona de acces si distributie in gradene la zonele de utilitati pentru spectatori - grupuri sanitare si garderobe proiectate si dimensionate corespunzator cu numarul spectatorilor (NP. 066/02) si amplasate in zona de sub gradene, la spatiile de alimentatie publica –in regim de bufet si la cele doua cafenele prevazute in apropierea intrarii principale.

Persoanele cu dizabilitati pot ajunge la parter prin intermediul ascensoarelor special destinate , amplasate in demisol pe latura nordica . Pentru persoanele cu dizabilitati motorii in scaune cu rotile se prevad spatii de 1350x1600 mm incluzand spatiul pentru scaunul special si scaunul pentru persoana insotitoare. Scaunul pentru persoana insotitoare va corespunde tuturor caracteristicilor unui scaun pentru spectatori.
Pe gradenele fixe vor fi montate scaune fixe cu spatar din polopropilena cu filtru UV impotriva decolorarii in timp, cu aditivi pentru asigurarea ignifugarii.

Publicul spectator nu are acces direct la etajul constructiei, acesta fiind conceput functional astfel:

Latura nordica
-spectatorilor VIP pentru care se vor amenaja un foyer generos, un spatiu de alimentatie/lounge cu deservire in regim cattering, loje inchise cu fotolii si masute-cu vedere directa la terenul de joc, grupuri sanitare separate pe sexe si garderobe.

-membrilor mass-media care vor beneficia de acces separate la acest nivel si de o sala dotata cu echipamentele necesare desfasurarii activitatilor specifice

Latura de est si de sud

-zone tehnice cu acces vertical separat, zona de transmisii audio si video, zona spatiilor tehnice necesare desfasurarii activitatilor din sala; deasemenea un spatiu destinat vestiarelor si grupurilor sanitare pentru personalul tehnic.

Tot de pe aceasta latura se asigura accesul tenic la grinzile spatiale tip coridor care fac parte din structura acoperisului si care pot sustine diverse echipamente necesare activitatilor din sala.

-pe latura sudica se poate amenaja un studio TV pentru transmisiuni directe.

Tratarea spatiilor va fi gradata de la spatii dedicate VIP in tribune pana la mobilarea boxelor VIP. Foyerele vor fi dotate cu baruri, puncte de alimentatie publica, saloane-lounge si gupuri sanitare separate pe sexe, avand si cabine pentru persoane cu dizabilitati. Boxele vor fi mobilate si prevazute cu dotari speciale.
Pe laturile de nord si sud , in extermitatea vestica se afla terase exterioare si zone tehnice pentru intretinerea panourilor video amplasate in acesata zona catre sala multifunctionala.

Parcare si circulatie carosabila- obiectiv ce va fi realizate de catre UAT respectiv Primaria Municipiului Constanta.
In zona aferenta Salii de sport Polivalente se vor realiza amenajari exterioare, cuprinzand alei carosabile si pietonale, zone de parcaje, imprejmuiri, porti de acces, facilitati pentru paza si vanzarea biletelor pentru public, iluminat public si de garda a incintei, plantatii si pavimente decorative.
Parcarile dintre cele 2 obiective si accesele de diferite categorii vor fi concepute si realizate intr-o maniera de organizare flexibila, care va permite folosirea optima a spatiului in functie de necesitatile organizatorilor de evenimente din fiecare dintre cele 2 obiective: Sala Polivalenta si Complexul Sportiv cu Bazin de Inot.

Zona de parcare, dimensionata pentru aprox. 539 autoturisme si 15 autocare, se va finisa cu strat asfaltic pe strat suport. Locurile de parcare se vor delimita prin spatii verzi, borduri si marcaje.
Numarul locurilor de parcare pe zone, se imparte astfel: cca. 400 locuri parcare pentru public, amplasate in zona din fata Salii Polivalente ; cca. 69 locuri parcare pentru zona VIP, amplasate in lateral Salii Polivalente ; cca. 52 locuri parcare administrative, amplasate in partea din spate a Salii Polivalente cu acces din Str. Stefanita Voda; 20 locuri parcare pentru persoanele cu handicap locomotor.

Circulatie pietonala, promenada, spatii publice exterioare vor fi tratate cu atentie pentru a se obtine o imagine si functionalitate adecvata. Au fost prevazute spatii verzi cu vegetatie joasa si inalta, delimitate sau integrate in ansamblu, zone pietonale de promenada cu mobilier urban, locuri de sedere si discutii. Spatiile publice vor primi un finisaj la nivelul pardoselii sub forma de piatra naturala sau artificiala pe un strat suport.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment