News
Loading...

Cazinoul si-a deschis portile pentru vizitatori si....doar atat

Ieri, cu ocazia zilei Dobrogei in Cazino a avut loc vernisajul expozitiei: "Cazinoul - istorie in imagini". Din pacate batrana cladire, landmark al Constantei de peste 100 de ani se degradeaza si mai mult pe zi ce trece. Din ce in ce mai multe elemente decorative au cazut. Igrasia, mucegaiul si gainatul proumbeilor isi aduc aportul la distrugerea acestui monument. Desi actualul primar ne-a asigurat ca a facut curat in Cazinou, cladirea este plina de gunoaie, gainat, garuile din tavan sunt peticite cu carton, porumbeii zboara liberi prin sali, ferestrele sunt inca sparte, iar in unele locuri geamurile lipsa au fost inlocuite cu bucati de PAL si polistiren. 

Prezent la vernisaj, actualul primar Decebal Fagadau a incercat sa promita soptit ca spera ca la anul or sa inceapa lucrarile.

Insa in realitate, conform situatiei de la Compania Nationala de Investitii - CNI si de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - CNSC, sansele ca lucrari de reabilitare sa fie demarate anul viitor sunt zero.

Singura solutie viabila ramane declasarea lui pentru a se putea efectua recompartimentari interioare si apoi scoatere cladirii la vanzare/concesiune pentru a fi transformata intr-un centru comercial de lux in care sa gasim: ceainarii, cafenele, restaurante, boutiques shops ale unor branduri internationale de lux, spatii expozitionale, muzeu al cazinoului, galerie de arta etc.

Declasarea si recompartimentarea isi au rostul pentru ca elementele si compartimentarile originale au fost afectate de interventiile comuniste din ani '50 si anii '80.

Iata ce spune expertiza tehnica realizata la cererea Companiei Nationale de Investitii - CNI:

La interior, cu cateva mici exceptii (coloane hol etaj) stucco-marmura este acoperita cu patru-cinci straturi de vopsitorii, interventii efectuate in timp, ce urmeaza a fi inlaturate. Aceasta situatie nefericita o intalnim din pacate, in toate compartimentele, vopsitorii prezente atat pe elementele de stucatura cat si pe suprafetele pictate (plafoane sau oglinzi false).
La exterior, reparatiile necorespunzatoare efectuate in decursul vremii au compromis irecuperabil multe tencuieli originale. Astfel tencuielile necorespunzatoere au in compozitie ciment negru ce a facut o priza la original foarte puternica, inlaturarea lor fiind extrem de dificila sau de cele mai multe ori imposibila fara sa afecteze originalul.
Intervenţiile de intretinere- reparatii si „restaurare” neprofesionale, efectuate in timp, au afectat profund negativ imaginea initiala. Astfel, doar cateva din incaperi mai pastreaza atmosfera originala. Prin modalitatea de interventie cromatica realizata mai tarziu culorile initiale au fost acoperite in repetate randuri cu straturi de culoare ce de cele mai multe ori sunt folosite in afara registrului cromatic original.
Chituirile cu mortare necorespunzătoare a fisurilor şi a crăpăturilor acoperă în mod sistematic elementele originale (elemente decorative turnate: de ipsos, praf de piatra-ciment, relief, basorelief si altorelief -interior si exterior) deasemeni foarte aderente la original.
Toate elementele stucaturii policrome precum si suprafetele plane (oglinzi tavane si pereti verticali sunt acoperite cu straturi succesive de vopsitorii necorespunzătoare – straturi asternute in etape diferite, de cele mai multe ori
straturi de vopsitorii industriale cu o mare aderenta la original. Stucatura policroma in dorinta de a fi „protejata” a fost ”vernisata” deasemeni necorespunzator cu un lac semi-mat de proastă calitate.
Pictura decorativa realizata pe plafoane sau in oglinzile false pereti (incadrate de profile stucatura de diferite latimi si inaltimi) prezinta deasemeni degradari datorita interventiilor necorespunzatoare cromatice, fondurile fiind repictate in totalitate, intr-un mod neglijent, afectand si elementele decorative cu motive vegetale: frunze, flori, vrejuri, etc. ce construiesc tema compozitionala.
Sala Teatrului din punct de vedere cromatic credem ca nu mai pastreaza nimic din pictura decorativa initiala, interventiile efectuate in timp fiind total nefericite. In acest caz se vor face propuneri atat pentru bolti, calota centrala dar si pentru pereti verticali, mai ales ca in urma modificarilor de arhitectura pe latura de sud a disparut golul ferestrei in oglinda cu cel de pe nord.Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment