News
Loading...

Cerem modificarea legii urbanismului si introducerea city codes si zoning plans

Spatii publice care nu au autorizatii de la diverse institutii, cladiri istorice mutilate, spatii verzi neingrijite, copaci si borduri vopsite/varuite, constructii care nu respecta regimul de inaltime, constructii cu fatade urate, reabilitari de blocuri facute dupa ureche, aparate de aer conditionat pe fatade, cladiri construite fara retragere, proprietati lasate in paragina etc.

Cam asa poate fi creionata imaginea oricarui oras din Romania, inclusiv orasul Constanta. Daca se doreste cu adevarat ca se schimbe situatia atunci trebuie modificata legea urbanismului si introduse conceptele: city codes si zoning plans.

Aceste concepte functioneaza in Statele Unite si functioneaza cu succes. Vor fi persoane inmclusiv din zona administratiei publice care vor spune ca ambele concepte exista in Romania dar sub alte denumiri. Nimic mai neadevarat.

Un zoning plan poate parea la prima vedere un PUZ - plan urbanistic zonal. Insa este mult mai mult de atat.
Sa vedem mai intai ce este un PUZ:

-organizarea reţelei stradale;
-zonificarea funcţională a terenurilor;
-organizarea urbanistic-arhitecturală în funcţie de caracteristicile structurii urbane; indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT, etc);
-dezvoltarea infrastructurii edilitare; statutul juridic şi circulaţia terenurilor; delimitarea şi protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebită, dacă acesta există in zona studiată;
- măsuri de delimitare până la eliminare a efectelor unor riscuri naturale şi antropice, dacă acestea există în zona studiată;
-menţionarea obiectivelor de utilitate publică; măsuri de protecţie a mediului

Citind ce scrie mai sus putem spune ca prin PUZ se pot reglementa multe dintre problemele oraselor de la noi. Insa PUZ-urile la noi se fac ori de catre investitori privati pe suprafete foarte mici, ori de catre primariei (in cazuri foarte rare), insa PUZ-urile facute de primarie pe suprafete mari sunt modificate de PUZ-urile facute de privati pe suprafete de teren mai mici aflate in interiorul suprafetei unde exista PUZ-ul initial realizat de primarie.

Cum spuneam un zoning plan este mai mult decat un PUZ. Zoning plan-ul este realizat doar de catre primarie. un zoning plan cuprinde unul sau mai multe cartiere in functie de specificul fiecaruie: locuire individuala/colectiva/mixta, birouri, comert, zone istorica, zona industriala etc. Aceste zoning plans nu se modifica decat de catre primarie si doar in cazuri speciale. Orice investitie publica sau privata se face doar respectand aceste planuri.

Ce reglementeaza un zoning plan:

-procentul de ocupare a terenului
-retragerea de la strada
-coeficientul de utilizare a terenului
-regimul de inaltime
-destinatia cladirii
-amplasarea de diverse anexe pe teren: de la piscina la foisoare etc
-numarul locurilor de parcare
-interdictia de construire pana ce primaria finalizeaza aducerea utilitatilor (la noi este exact invers, privatul isi face un bloc si abia apoi poate vine si primaria sa faca durmul)
-orarul de functionare al activitatilor comerciale
-orarul de aprovizionare cu marfa
-dimensiunile drumurilor si ale spatiilor pietonale
-amplasarea spatiilor verzi
-community design standards (un concept ce se refara la arhitectura peisagera, finisajele exterioare si incadrarea unei cladiri noi in frontul existent)

In Los Angeles nerespectare acestor reglementari aduce cu sine o amenda de 500 de dolari si/sau pedeapsa cu inchisoarea ce poate ajunge pana la 6 luni.

City codes sunt asemanatoare regulamentelor de urbanism de la noi insa au statut de lege si nimeni nu le poate negocia sau modifica. S-a incercat introducere a ceva asemnanator in Timisoara, Cluj, Arad, Oradea si Sibiu insa doar cu rol consultativ de ghid. In schimb in Statele Unite atat zoning plans cat si city codes au statut de legi locale, nerespectarea lor fiind aspru sanctionata.

City codes se impart in urmatoarele categorii:

-coduri privind planmtarile de arbori pe domeniul public
-coduri priving cladirile istorice
-coduri privind constructiile noi
-coduri privind retelele de canalizare si apa
-coduri privind retelele electrice
-coduri priv ind incalzirea si ventilatia
-coduri privind arta murala exterioara (graffiti)
-coduri privind mententanta proprietatii
-coduri privind signalistica publica

Vom trata toace aceste coduri pe larg in articolele viitoare.

(sursa foto: https://aaa.uoregon.edu/)

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment