News
Loading...

Reabilitarea Parcului Arheologic - shaworma cu de toate

Proiectul de reabilitare a parcului arheologic este facut pe genunchi. Actualul primar a lansat astazi oficial un nou proiect fara cap si coada, o amestecatura care nu are treaba cu istoria si cu insusi conceptul de parc istoric. Dar inainte sa analizam pe larg proiectul sa vedem istoria acestui parc.

Alaturi de parcul Cazinoului si parcul Operei, parcul de la primarie face parte din parcurile istorice ale Constantei.
In timp ce in USA termenul de historical park este foarte bine reglementat prin legi, la noi acest concept nu exista.

 În anii 1870 englezii de la Danube and Black Sea Railway & Kustendje Harbor Ltd  construiesc o serie de 9 imobile identice care serveau drept locuinţe pentru angajaţii companiei. Clădirile aveau un stil arhitectural specific britanic.
      Ele flancau actualul bulevard Tomis (Carol in perioada regalitatii, Main Street în perioada engleză) şi se aflau in apropierea gării. Demolată în comunism după construirea gării noi, după 1990 pe locul ei s-a ridicat curtea de apel.
       Pe la 1900 se construieşte o clădire subsol, parter şi etaj, având un stil arhitectural cu puternice influenţe orientale. Precum şi o serie de alte clădiri administrative ale armatei. Clădirea adăpostea Clubul Militar. Odata cu el este amenajat si parcul. În sala mare de la parter se organizau periodic baluri, reuniuni şi conferinţe. A fost demolată in 1962-1963. În faţa clădirii a fost amenajat un havuz care mai există şi în ziua de astăzi.
        În 1912 Stavro Dumitru cumpără terenul pe care funcţiona un cinematograf. Terenul era lipit de prima din cele 9 clădiri ale DBSR. În 1915 se apucă de ridicarea unui hotel după planurile arhitectului francez Goue. În 1920 clădirea se inaugurează având un etaj mai puţin decât se prevăzuse în planurile iniţiale. Hotelul, "Grand" pe numele său a fost primul din oraş care a avut apă caldă curentă. Clădirea a fost recent renovată de către urmaşii lui Stavro Dumitru. Lângă el la ceva timp se mai ridică o clădire cu o arhtectură deosebită. Clădirea se mai păstrează şi astăzi şi se află întro condiţie execelenta. În prezent adăposteşte Curtea de Conturi după ce în trecut a fost şi sediu al Bibliotecii Judeţene.
         La 1927, în partea opusă hotelului Grand, un om de afaceri grec - Demostene Tranulis ridică cinematograful Ligii Culturale Ctitoria Demostene Tranulis, astăzi clădirea găzduieste sala Fantazio.
          În timpul celui de al doilea război mondial în parc se construieşte un buncăr de comandă şi un adăpost antiaerian. Ambele mai există şi astăzi, unul este abandonat, iar celălalt este folosit ca depozit de către teatru.
          Perioada comunismului a adus cu sine demolarea gării, a cercului militar şi a clădirilor ce aparţineau armatei. În paralel sub atenta supraveghere a lui Vasile Parvan şi a lui Vasile Canarache încep săpăturile arheologice care dezvelesc runiele vechii cetăţi Tomis. Se ia astfel decizia de a se amenaja parcul arheologic.
Odată cu reamenajarea parcului sunt construite şi grădina de vară Tomis precum şi Casa Albă care în prezent adăposteşte Prefectura, Primăria şi Consiliul Judetean.
           În anul 1957 la intrarea în parcul arheologic este pus bustul lui Vasile Pârvan, sculptat de Ion Irimescu. În 1968 pe platoul din dreptul primăriei este amplasată statuia Victoriei, realizată de Boris Caragea, mai târziu fiind amenajate şi bazinele arteziene din dreptul acesteia.
            În anii '90, în dreptul Prefecturii se ridică un alt monument, realizat de Wilhelm Demeter şi denumit "Arc peste Timp". În 1999 în dreptul Primăriei este amplasat grupul statuar "Căderea de pe Soclu", realizat de sculptorul Dimitrie Cuşa.

Asadar avem un parc care gazduieste monumente de for public ce poarta semnatura unor sculptori extrem de valorosi, avem cele mai vechi cladiri din oras, avem ruine antice si un bazin artezian vechi de aproape 100 de ani.

Ce se doreste sa se faca in acest parc.

-mobilier si dotari urbane in stil art nouveau. De ce art nouveau? Da la Cazino este ok, insa parcul arheologic este flancat de cladiri neoclasice si art deco si in mod normal trebuia preluat unul din aceste stiluri.
-aparate de fitness urban, locuri de joaca si tarc pentru caini, a pune asa ceva intr-un parc istoric e ca si cum ai pune termopaane Cazinoului
-demolarea bazinelor arteziene si inlocuirea lor cu jeturi de apa la nivelul solului. Din nou discutam de un parc istoric, de un muzeu in aer liber. Trebuie pastrata o linie sobra, clasica, eleganta. Astfel de fantani isi au locul in Mamaia, ba putem spune chiar si-au avut locul in Mamaia ele fiind desfiintate odata cu noua proemnada. Haideti sa vedem ce se intampla in Statele Unite. Mergem in orasul Hartford, Connecticut, unde se afla Bushnell Park - cel mai vechi parc public din USA. 
Parcul care are un site propriu pe internet (iarasi ceva inexistent la noi) are in cintinta sa:

-un carusel pentru copii amenjat in 1914
-Corning Fountain construita in 1899
-un pod construit in 1909
-o intrare monumentala realizata in 1952
-statui de la inceput de secol 20
-un iaz realizat in 1940
-o pompa de apa si o galerie de arta realizate in 1947
 Parcul  a fost renovat in anii '80 si '90 si s-a pastrat tematica originala. Imaginile vorbesc de la sine:Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment