News
Loading...

Se pregateste un tun imobiliar la Palatul Copiilor?

În perioada anilor 50-60 la Constanţa se definitiva cel mai amplu proiect de leisure, sport şi educaţie din România. Este vorba de Parcul Pionerilor. Într-un efort financiar destul de mare pentru o ţară care abia îşi revenea după război şi când deciziile poitice se luau la Moscova, la Constanţa se ridica cel mai mare şi complex Parc al Piuonerilor din ţară. Acesta se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare.
La momentul respectiv complexul cuprindea terenuri de basket, 2 terenuri de handbal, un stadion "Daciada" de 1.000 de locuri dotat cu pistă de atletism şi groapă de sărituri. De asemenea mai era un complex de terenuri de tenis şi o pistă de karting.
În cadrul dotărilor sportive se mai gfăseau o sală multifuncţională de basket/handbal precum şi un bazin semiolimpic acoperit care beneficia şi de o piscină de mai mici dimensiuni pentru copii.
Clădirea centrală avea o bibliotecă şi numeroase cercuri (ciclism, aeromodele, navomodele, artă populară, fanfară, teatru, teatru de păpuşi, ceramică, pictură, electronică, literatură, etc.) , fiind singurul parc al pionerilor din ţară care la acea vreme avea cerc de ştiinţe ale naturii ce beneficia de sere precum şi de cuşti în care creşteau iepuri, fazani, porumbei dar şi o lebădă.
Pe un lateral al clădirii centrale, cu acces din strada Primăverii se află un teatru de vară cu o capacitate de căteva sute de locuri. Aici se puteau suţine atât spectacole cât şi proiecţii de film.
După 1990 Ministerul Educaţiei îşi pierde interesul faţă de aceste Parcuri ale Pionerilor devenite acum Palate ale Copiilor.

Un articol pe larg impreuna cu o galerie foto ce prezinta situatia actuala il gasiti aici.

In aceasta luna lucrurile au luat o turnura interesanta. Arenele Tomis nu au mai reusit sa obtina terenul pentru a amenaja patinoarul, iar recent compania care detinea clubul de karting - Tomis Kart a primit notificare de evacuare.

Mai multe voci au declarat sub protectia anonimatului ca s-ar pune la cale un tun imobiliar pe terenurile palatului.
Momentan nu exista documente depuse in acest sens la autoritatea de mediu ori la primarie.

"In cei 15 ani de activitate, la cursurile scolii de karting am initiat si antrenat peste 300 de copii constanteni, iar in anul 2015 au fost inscrisi un numar de aproximativ 40 de copii dornici sa practice acest sport. In decursul celor 15 ani de activitate, Clubul Sportiv Tomis Kart Constanta a avut numeroase rezultate in Campionatul National de Karting cu piloti constanteni, instruiti si initiati pe pista de karting de la Palatul Copiilor Constanta: Campion National la clasa KID, Vicecampion National la clasa KID, locul III la clasa KID, Vicecampion National la clasa PUFO, Vicecampion National la clasa KF Junior.

In anul 2015, Clubul Sportiv Tomis Kart a obtinut titlul de Campion National de Karting la clasa PUFO si titlul de cel mai bun sportiv al anului in karting cu pilotul Suteanu Mihai in varsta de 9 ani. Toate aceste rezultate au putut fi obtinute cu eforturi mari din partea Clubului si cu o sustinere importanta din partea parintilor. Aceasta activitate sportiva nu a avut niciodata sustinere financiara din partea vreunei institutii a statului. Ne dorim sa putem apara aceste titluri obtinute si sa ne putem desfasura in continuare activitatea in cladirea si pe pista din incinta Palatului Copiilor Constanta.

Fundatia Tomis Kart si Clubul Sportiv Tomis Kart Constanta sunt recunoscute de Automobil Club Roman si Federatia Romana de Karting pentru desfasurarea cursurilor de initiere in cadrul scolii de karting cu personal calificat.

Fundatia Tomis Kart si Clubul Sportiv Tomis Kart Constanta sunt la un pas de evacuare din incinta Palatului Copiilor Constanta, unde isi desfasoara activitatea de aproximativ 15 ani.

In decurs de 1 an si jumatate nu s-a putut gasi o solutie sau nu se doreste ca activitatea de karting sa se desfasoare in continuare in acest loc si sa se incheie un alt contract de inchiriere sau de colaborare.

La data de 19.11.2015 am primit citatia avand ca obiect dosarul de evacuare nr. 28022/212/2015, care ne pune in imposibilitatea de a desfasura activitatea, cu toate ca locatia este destinata tuturor copiilor din Constanta. Daca vom fi evacuati, copii nu vor mai putea practica acest sport, deoarece suntem singurul Club Sportiv din Constanta care intruneste conditiile de initiere si pregatire in acest domeniu, iar Palatul Copiilor care detine cladirea si pista de karting nu are un cerc de karting, acesta fiind desfintat din anul 1992. In aceasta situatie acesti copii nu vor putea fi preluati de alte cluburi. In urma adreselor depuse la toate institutiile locale, in care solicitam gasirea unei solutii de rezolvare a acestei situatii, nu am fost sprijiniti deloc, chiar la unele adrese nu am primit nici un raspuns.

Solicitam presei locale si societatii civile sa ne sprijine in demersurile noastre, astfel incat sa putem ramane in locatia respectiva, pana la gasirea unei solutii din partea Palatului Copiilor Constanta si a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, deoarece pe data de 13.01.2016 este termenul de judecata in vederea evacuarii." - TOMIS KART

O petite online pentru salvarea clubului de karting poate fi accesata aici:    http://www.petitieonline.com/vreaukartingconstanta               Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments :

ruxandra petcu spunea...

Constanta...incet-incet iti omori centrele de cultura, adica gurile de oxigen ale societatii, iar asta e un gest clar de sinucidere!