News
Loading...

Adevarul despre fracturarea hidraulica

Un alt subiect controversat pe care il vom aborda astazi este cel al fracturarii hidraulice. Indiferent daca vor sau nu vor unii si altii viitorul exploatarii resurselor din subsol se va face  prin fracturare hidraulica.Tehnologia de fracturare hidraulica nu este noua. In ciuda minciunilor raspandite de asa zisii ecologisti, tehnologia de extragere a resurselor subterane prin fracturare hidraulica nu este noua. Pentru prima data gazul de sist a fost extras in Statele Unite in anul 1821prin fracturi la presiune joasa. Primul foraj orizontal a fost facut in 1930, iar primul put a fost dat in folosinta in 1947.

foto: David R. Tribble

Protestele din Romania au fost finanatate si sustinute de Federatia Rusa. Propaganda rusa este foarte activa in Romania. Fie prin site-uri care prezinta informatii false (iar joie negru are aici o lista intreaga intocmita - link aici), fie prin conturi false de facebook, fie prin sustinerea directa sau indirecta a unor asa zise ONG-uri sau miscari civice/nationaliste. Aceste proteste indreptate in special impotriva Chevron sunt defapt o incercare a Rusiei de a clatina pozitia si influenta  Statelor Unite in zona. In timp ce elemente ruse incurajau protestele din Dobrogea, in vestul Romaniei, companii rusesti sau controlate indirect de firma din Rusia prospecteaza si extrag gaze de sist. De altfel miscarile impotriva fracturarii hidraulice din intreaga lume sunt sustinute direct sau indirect de Federatia Rusa. In realitate rusii nu sunt interesati de mediu. Rusia este disperata ca in urma exploatarii gazelor de sist din Europa, tarile din estul Europei nu vor mai depinde de gazul rusesc, lucru care va afecta puternic situatia economica a Federatiei Ruse,

Extragerea resurselor subterane prin fracturare hidraulica reduce efectul de sera.
Studiile realizate in Statele Unite si Marea Britanie au ajuns la concluzia ca gazele ce creaza efectul de sera, emise in timpul fracturarilor hidraulice sunt mult mai putine decat in cazul exploatarilor de carbune.


Contaminarea apei din Wyoming nu are nicio legatura cu fracturarea hidraulica.
Rapoartele oficiale au aratat ca in cazul contaminarii apei din Wyoming fracturarea hidraulica nu este implicata. Mai mult raportul respectivei agentii de mediu este viciat de faptul ca agentia nu si-a urmat propriile protocoale in cadrul investigatiei. In 2011 un studiu al MIT demonstreaza ca impactul sondelor ce folosesc fracturarea hidraulica nu este cu nimic diferit de cel al sondelor normale. Mai mult aceste impact este mult mai mare la sondele de petrol spre exemplu.


Fracturarea hidraulica nu creeaza cutremure devastatoare.
Contrar propagandei activistilor de mediu, fracturarea hidraulica nu creaza cutremure devastatoare. Miscarile seismice create de fracturare sunt atat de mici incat nu pot fi detectate decat cu ajutorul unor echipamente foarte sensibile. De altfel departamentul de geologie din Colorado a demonstrat in 2012 ca niciunul din cele 35.000 de puturi existente in USA nu este responsabil pentru cutremure.


Apa care ia foc nu are nici o legatura cu fracturarea hidraulica.
Toate filmuletele de propaganda care ne aratau cum apa de la robinet ia foc din cauza contaminarii cu gaze in urma fracturarii hidraulice au fost dovedite ca fiind mincinoase. Intradevar apa avea gaz si lua foc, insa asta nu are nicio legatura cu fracturarea hidraulica. Personaele respective pentru a se alimenta cu apa potabila si-au forat puturi pe proprietatea detinuta pentru a capta apa din panza freatica. Cum zonele respective sunt bogate in resurse de gaz natural, prin foraj acestia au spart pungi de gaz si fara sa stie si-au contaminat singuri apa. Astfel de fenomene ale apei care arde se intalnesc si in mod natural cand izvoarele inainte de a iesi la suprafata trec prin pungi de gaz si daca te duci la izvor si aprinzi o bricheta apa va lua foc.

Substanetele chimice nu au cum sa polueze panza freatica.
In ciuda celor sustinute de ecologisti, apa cu substante chimice care este pompata in panza de gaz nu polueaza panza freatica. Pungile de gaz se afla sub nivelul panzei freatice, iar pentru a ajunge la pungile de gaz se face mai intai un put din beton armat in care apoi se toarna amestecul respectiv. Puturile din beton sunt impenetrabile evitand astfel contaminarea solului si a apei potabile.


Fracturarea hidraulica nu lasa in urma apa poluata
O alta minciuna care circula este cea privind apa cu chimicale folosita la extractia gazelor.Aceasta minciuna spune ca apa este deversata in natura distrugand mediul. Nimci mai fals. Apa respectiva odata introdusa este refolosita intr-un circuit inchis. Circuti in care este inclusa inclusiv o statie de tratare si purificare a apei pentru a fi refolosita in alte puturi.

Grupari pentru protectia mediului au falsificat date pentru a creea panica in randul populatiei si a obtine fraudulos bani de la companiile ce exploateaza gaze.
Steve Lipsky din Texas, ajuns celebru dupa cateva filmulete in care arata cum apa contaminata cu gaz in urma fracturarii hidraulice, a dat in judecata impreuna cu Alisa Rich de la Wolf Eagle Environmental, compania Range Resources pentru suma de 6.5 milioane de dolari. Acestia au pierdut procesul dupa ce s-a demonstrat ca cei doi au pompat intentionat gaz in apa pentru a crea acel filmulet fals. De asmenea in timpul procesului s-a demonstrat ca Alisa Rich a mintit cand a declarat ca este inginer si ca are un PhD.  Cu toate acestea Alisa Rich a continuat sa raspandeasca mesaje neadevarate si sa sperie nejustificat locuitorii diverselor localitati langa care urmeaza sa se efectueze fracturari hidraulice.

Chevron este o companie care se implica activ in comunitati.
In ciuda propagandei ruse care doreste sa creioneze Chevron ca fiind o companie capcaun care doreste raul tuturor, compania americana se implica activ in comunitatile unde este prezenta. Construieste scoli, doteaza spitale, ofera burse de studiu in domenii precum inginerie, tehnologie, stiinta si matematica. Mai mult inca din momentul in care Chevron facea actiuni de explorare pentru a vedea calitatea si cantitatea resurselor din Dobrogea, in paralel s-a implicat activ in comunitatile locale dotand cu medicamente si echipamente centrele medicale din localitatile in perimetrul carora se efectuau lucrari.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment