News
Loading...

Conferinta si lansare de carte Doina Jelea

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor și Universitatea Ovidius din Constanța, Departamentul de Filologie română, limbi clasice și balcanice al Facultății de Litere - organizează MIERCURI, 20 aprilie 2016, ora 12.00, la Sala Umberto Eco (fosta Sală a Senatului), Aleea Studenților nr. 1, Campusul Universitar, corp A, etaj 2, Facultatea de Litere, conferința ”Ficțiune și non-ficțiune în abordarea trecutului comunist: eficiență și impact” - susținută de DOINA JELA.

Numele Doinei Jela este legat de explorarea universului totalitar, de cercetarea fenomenului concentraționar, a gulagului românesc și de reevaluarea istoriei recente.
O serie de volume remarcabile configurează seria de autor din colecția ”Procesul comunismului”: Cazul Nichita Dumitru. Încercare de reconstituire a unui proces comunist (1995), Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat (1998), desemnat „Cartea anului“ la Târgul internațional de carte de la Timișoara, Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar (1999), care a servit ca punct de plecare pentru filmul prestigiosului regizor Lucian Pintilie, După-amiaza unui torționar (2001), Lexiconul negru - unelte ale represiunii comuniste (2001), Afacerea Meditația transcedentală (în colaborare cu Cătălin Strat și Mihai Albu, 2004), Ungaria 1956: revolta minților și sfârșitul mitului comunist (coord. în colaborare cu Vladimir Tismăneanu, 2066), O sută de zile cu Monica Lovinescu (2008).
Cărțile Doinei Jela au forța de sugestie a alianței dintre o mare sensibilitate și o luciditate curajoasă, necesare rapelului în intimitatea răului totalitar, a umanității în experiențele limită.
Doina Jela este și traducătoarea unor cărți esențiale pentru istoria ideilor – printre care Stalin al lui Boris Souvarine și Cartea neagră a comunismului a lui Stephane Courtois, sau Sarută mâna pe care n-o poți mușca și O Americă înfricoșătoare de Edward Behr.

Doina Jela vine la Constanta și ca autoare a romanului Villa Margareta, editura Polirom, 2015 - care va fi lansat după susținerea conferinței.
Villa Margareta îmbină o formă particulară de existențialism cu o viziune critic-sensibilă asupra complexelor identității românești, prin intermediul personajelor și reflecțiilor lor. Acest fapt conferă o actualitate provocatoare romanului și o experiență a singularității și solitudinii spiritelor lucide.
Prezentarea volumului este realizată de către prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, conf. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, conf. univ. dr. Alina Buzatu - în prezența autoarei și în dialog cu aceasta.
Întalnirea se încheie cu o sesiune de autografe, iar Doina Jela va răspunde întrebărilor presei începând cu ora 13:45.

Evenimentul face parte din seria de conferințe organizate de Filiala Dobrogea USR împreuna cu Universitatea Ovidius din Constanța – serie din care au făcut parte și conferințele susținute de Vladimir Tismăneanu, Dan C. Mihăilescu și Andrei Pleșu.

Aceste acțiuni vizează apropierea publicului constănțean de lumea culturală înaltă, atragerea de nume de prestigiu în mediul universitar, crearea unui spațiu de interacțiune și dialog cultural, un imbold pentru relansarea culturii locale, stimularea interesului pentru autorii de anvergură și cărțile care schimbă paradigma și prezentarea unor modele exemplare studenților Universității Ovidius din Constanța.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment