News
Loading...

Cum ar fi putut arata festivitatile dedicate Zilei Constantei

Dupa cum deja stiti Ziua Constantei nu se va organiza in acest an. Asociatia Cultural-Artistica Hara a depus mai multe contestatii care au fost admise de catre CNSC.

In prima faza primaria care oferea 600.000 RON pentru organizarea Zilei Constantei  a declarat castigatoare Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului. Iar in prezent in urma celor doua contestaii depuse de Asociata Cultural-Artistica Hara primaria a luat decizia anularii licitatiei lasand contantenii fara spectacole de ziua orasului.

In acest articol vom vorbi pe larg despre cele doua oferte, experienta si cv-ul celor doua asociatii si vom prezenta pe larg punctele contestate de Asociata Hara.

Pentru inceput prezentam cele 4 puncte pe care Asociatia Hara le-a contestat, contestatii admise de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC):


1. Contestam prezenta in cadrul Comisiei de selectie a ofertelor, in calitate de membru si de presedinte al comisiei, a domnului CALIN EUGEN HANTIU.
 Domnul Calin Eugen Hantiu se afla intr-un flagrant si evident confilct de interese, atata vreme cat Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului, care a fost declarata castigatoare pentru atribuirea contractului de finantare nerambursabila in vederea organizarii si derularii evenimentului Ziua Constantei, are drept colaborator / partener la acest eveniment Facultatea de Arte din cadrul Univeritatii Ovidius, al carui decan este Prof. Univ. Dr. DANIELA HANTIU, SOTIA domnului CALIN EUGEN HANTIU. Colaborarea dintre cele doua parti este evidentiata in dosarul de participare la selectia de oferte al Asociatiei Culturale Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului prin acordul de parteneriat cu Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Ovidius la capitolul “Alte prevederi”: “din partea Universitatii Ovidius – Facultatea de Arte, persoana de contact si responsabil este prof. univ. dr. DANIELA HANTIU… Din partea Asociatiei, responsabil / persoana de contact este Ana Maria Tramundana”. Mentionam ca in cadrul ofertei Asociatiei Culturale Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului, Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Ovidius are un rol insemnat, prin prezenta a 200 de studenti in cadrul paradei costumelor de epoca, prin mai multe momente de teatru organizate pe faleza din Constanta, printr-un spectacol tematic “Constantin cel Mare” si prin angajamentul de realizare a 200 de costume de epoca. In aceste conditii, este mai mult decat evident interesul domnului CALIN EUGEN HANTIU de a declara drept castigatoare a selectiei de oferte Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului. De altfel, d-na DANIELA HANTIU si-a anuntat deja studentii si a inceput repetitiile cu acestia pentru spectacolul “Constantin cel Mare”, ce urmeaza a fi prezentat in cadrul evenimentului Ziua Constantei, cu cateva zile inainte ca decizia comisiei de evaluare sa fie comunicata oficial.


2. Contestam modalitatea de organizare a procedurii de selectie.In conformitate cu Legea Achizitiilor Publice si Licitatiilor, “deschiderea ofertelor se va face in prezenta membrilor comisiei de evaluare / licitatie si a reprezentantilor ofertantilor” aspect care nu a fost respectat de catre organizatorul selectiei de oferte, respectiv Primaria Constanta, prin reprezentantii sai. Mentionam ca in cadrul mai multor discutii informale (si cu martori) cu Liviu Patrascu, directorul Directiei de Relatii Internationale si Organizari Evenimente, acesta a specificat in mod expres ca reprezentantii ofertantilor trebuie sa fie prezenti la deschiderea ofertelor si, de asemenea, pot sustine proiectul in fata membrilor comisiei de evaluare, pentru ca, ulterior, in momentele dinaintea deschiderii plicurilor cu oferte, sa ne comunice ca prezenta noastra nu mai este oportuna si ne-a interzis accesul in camera in care urma sa se procedeze la evaluarea ofertelor, in conditiile in care doi membri ai echipei noastre de proiect se deplasasera de la Bucuresti la Constanta special in acest scop. Tot Liviu Patrascu, directorul Directiei de Relatii Internationale si Organizari Evenimente, si tot in cadrul unor discutii informale (si cu martori) ne-a anuntat ca nu va fi acceptata organizarea in cadrul evenimentului Ziua Constantei a unui moment de teatru pentru copii si ca daca vom propune asa ceva in oferta noastra vom fi descalificati, motivand ca dupa doar cateva zile se va organiza Ziua Copilului si ca vor fi atunci destule momente artistice dedicate copiilor. In aceste conditii, noi nu am mai inserat in oferta noastra un moment de acest gen, dar, pe de alta parte, oferta contracanditilor nostri a avut inclus spectacolul pentru copii “Gasca Zurli”, care a fost luat in considerare ca fiind viabil.

3. Contestam Contractul de Barter incheiat de ASOCIATIA CULTURALA MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI cu ARASOUND Constanta, in valoare de 101.253 lei (aproximativ 22.800 euro), si prezentat in proiectul propus de asociatie pentru organizarea Zilei Constantei ca aport propriu.Contractele de barter nu pot fi incheiate intre societati comerciale si asociatii fara scop patrimonial in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile. In aceste conditii, ASOCIATIA CULTURALA MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI nu beneficiaza de aportul propriu IMPUS IN CAIETUL DE SARCINI (minimum 10% din valoarea finantarii nerambursabile solicitate), deci TREBUIE DESCALIFICATA. In contractul de barter se stabileste ca ARASOUND ofera servicii de specialitate (scena, scenotehnica, lumini, sonorizare etc) in valoare de 101.253 lei, in timp ce, in contrapartida, ASOCIATIA CULTURALA MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI se obliga sa asigure catre ARASOUND folosinta Salii Mari a Teatrului de pe Lipscani din Bucuresti in perioada 21-26 mai 2016, la acelasi pret, 101.253 lei. Mentionam ca ASOCIATIA CULTURALA MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI nu detine in patrimoniu nici o sala de spectacole, dar furnizeaza aceasta informatie FALSA in cadrul contractului de barter: “Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului DETINE o sala pentru spectacole si evenimente pe care ARASOUND doreste sa o foloseasca pentru organizarea unor evenimente in perioada 21-26 mai 2016 la pretul de 101.253 lei”. E drept, Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului FOLOSESTE sala respectiva printr-un contract de inchiriere: SC Alfa Ideal Consulting SRL, reprezentata prin ANAMARIA TRAMUNDANA (din nou ea) in calitate de director general – locator si ASOCIATIA CULTURALA MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI (adica tot ea) – locatar. Obiectul contractului il reprezinta inchirierea spatiilor, inclusiv a Salii Mari de Spectacole din imobilul situat in Bucuresti, str. Lipscani, nr. 53.

4. Contestam punctajul oferit de comisia de selectie a ofertelor.In caietul de sarcini, la paragraful privind regulile care stabilesc punctarea fiecarei oferte, respectiv “Atribuirea contractului de finantare nerambursabila necesare organizarii si derularii evenimentului Ziua Constantei se va face pe baza principiului cel mai mare punctaj obtinut, in limita bugetului aprobat, punctaj realizat ca urmare a aplicarii urmatoarelor criterii”, la litera c) se specifica: “experienta in organizarea unor evenimente asemenatoare: pentru fiecare eveniment asemanator organizat ofertantul va primi cate 3 puncte. Aprecierea se va face pe baza scrisorilor de recomandare precum si a documentelor care dovedesc experienta”. Oferta noastra a avut la baza 35 de contracte (din care 27 ca organizator si 8 ca partener in organizare) si 11 scrisori de recomandare din partea primariilor si centrelor culturale care au asigurat finantarea. Doua din aceste contracte sunt pe proiecte europene, identificate cu SMIS 29617 si SMIS 28602, create si implementate de catre Asociatia Cultural – Artistica Hara prin Programul Operational Regional 2007-2013, Domeniul Major de Interventie 5.3, “Promovarea potentialului turistic cu scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica  prin procedee specifice, respectiv: ORGANIZARE EVENIMENTE, creare plan marketing, promovare si publicitate, activitati de branding cultural”. Activitatile au presupus concerte, expozitii, parade cu specific istoric local, spectacole de lasere si artificii, productie filme documentare, fiecare in valoare de cate 1.975.220.80 LEI si au atras peste 20.000 de spectatori fiecare. Zece contracte au reprezentat organizarea a zece editii a Festivalului – Concurs International “Sigismund Toduta”, in colaborare cu Liceul de Muzica “Tudor Jarda” din Bistrita, in perioada 2006-2016. Au mai fost trecute pe lista de portofoliu contracte de organizare a “Zilelor Bistritei”, “Zilelor Devei”, “Zilelor Tg Lapus” (similare cu cel propus pentru Zilele Constantei) precum si contracte de organizare si  parteneriat la organizare evenimente de Craciun sau Ziua Nationala cu primariile Cluj, Suceava, Alba-Iulia, Oradea, Bistrita, Marghita, cu Muzeul Bucovinei Suceava si cu CREART Bucuresti. Totusi, oferta noastra a primit din partea comisiei 0 (zero) puncte la acest punct din caietul de sarcini, evenimentele inscrise in portofoliul privind experienta anterioara fiind considerate “nerelevante” de catre comisie. Asociatia contracandidata a avut in portofoliu doar 4 (patru) evenimente.
Mai mult decat atat, la litera d) din acelasi paragraf referitor la punctarea ofertelor, se specifica: “oferta care va cuprinde spectacolele cu gradul cel mai mare de calitate si complexitate – 20 de puncte; celelalte oferte – 0 (zero) puncte. Aprecierea gradului de calitate si complexitate se va face in functie de propunerea tehnica.” In urma deciziei comisiei, cele 20 de puncte au fost acordate ASOCIATIEI CULTURALE MISCAREA TEATRALA PENTRU EDUCATIA TINERETULUI, aspect pe care il contestam.

Inainte de a prezenta programul celor doua asociatii, mentionam ca in contract se stipula ca obligatorii parade de masini de epoca, scenete de teatru, focuri de artificii, costume de epoca si concerte. De aceea mai jos vom prezenta doar ce aduceau in plus fiecare dintre cele doua asociatii.

Incepem cu programul Asociatiei Cultural-Artistice Hara:


 • Parada a 500 de motociclisti
 • Crosul Constantei (unde se estimeaza un minim de 1000 de participanti)
 • Spectacol de Stand Up Comedy la Caminul de Batrani
 • Spectacol de Stand Up Comedy la cantina Fair Play
 • Spectacol Istoric Mihai Viteazul pe plaja Modern: 10 actori, 10 cascadori, 10 cai, 100 de figuranti, efecte speciale, lupte intre soldati, lupte ecvestre
 • Aterizarea a 12 parasutisti pe faleza Cazinoului
 • Filmarea evenimentului cu tehnologie 360 de grade - o premiera pentru Romania
 • 10 florarese care vor oferi 20.000 de flori doamnelor si domnisoarelor


Iata si oferta Asociatiei Culturale Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului:

 • o florareasa interpretata de actrita Adriana Trandafir
 • teatru pentru copii (desi primaria anuntase ca nu accepta spectacole pentru copii -n.n.) - Domnul Goe
 • Coana Chirita merge pe faleza
 • Mita Biciclista se plimba pe faleza
 • recital si moment de teatru Magda Catone
 • monolog Horatiu Malaele
 • monolog Dan Radulescu
 • moment de teatru Nicodim Ungurenu
 • piese de teatru ale studentilor de la Facultatea de Arte in parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului (ce cauta Arhiepiscopia in toata povestea asta ? - n.n.)
 • moment de teatru Mihai Ciuca
 • fanfara
 • recital Stela Popescu
 • teatru Umbre pe Calea Victoriei (ce treaba are Calea Victoriei cu Ziua Constantei ? -n.n.)
 • dans cabaret
Cine sunt si ce experienta au persoaanele din conducerea celor 2 asociatii.

Asociatia Culturala Miscarea Teatrala pentru Educatia Tineretului le are in componenta pe  Luminita Munteanu fosta nagajata a Cafe D'Art si Club Studio 1 din Constanta si pe Anamaria Tramundana, fiica lui Liviu Tramudana si fosta asociata la clubul Jezoo.

Asociatia Cultural-Artistica Hara  vine cu o experienta de 10 ani in organizat evenimente. din componenta asociatiei fac parte Flavius Buzila - solist al celebrei trupe HARA, Radu Pietreanu - un alt artist care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Actor, cantaret si regizor Pietreanu vine cu o experienta bogata dobandita atat in TV cat si pe scenele teatrelor. Cel de al treilea component este Aurelian Patrunjei. Acesta are o experienta de mai bine de 8 ani in organizat evenimente, el facand parte din echipa X-Alter Events. Ce a insemnat X-Alter Events?

 • Strongman Champions League - etapa Mamaia
 • Mamaia Exotic Car Show
 • Mamaia Milano Night
 • Moda e Musica sotto le Stelle
 • Noaptea Judecatii - turneu de MMA la Mamaia
 • Class One GP
 • Disco Sensations Mamaia
 • Aqua Magic Night Show
 • Sunwaves
 • Fashion TV Summer Festival
 • Carnaval Mamaia
Si multe alte evenimente care in decursul a 8 ani au adunat sute de mii de turisti in Mamaia.

Asadar am asitat la darea la o parte a unei asociatii ai carei membrii au o experienta de ani de zile in participare, organizare si coordonarea unor evenimente inclusiv de talie internationala, in favoarea unei asociatii care are doar 4 evenimente organizate.

Deci primaria a avut de ales intr-un program repetitiv si plictisitor si un program antrenant, variat si colorat. Si primaria a ales prima varianta, iar acum constantenii au fost anuntati de primarie ca in ciuda promisiunii facute, anul acesta nu se va organiza ziua orasului.Share on Google Plus
  Blogger Comment
  Facebook Comment