News
Loading...

Pe cine punem in fotoliul de primar?

Dealungul timpului nu am facut un secret din faptul ca l-am sustinut pe Radu Mazare. Ne-am asumat acest lucru impreuna cu laudele dar si cu criticile si injuraturile legate de aceasta alegere. Nu ne-am dezis de Radu Mazare nici cand multi altii o faceau tipand pe la televizor cat de rau e Mazare si ce imaculati sunt ei.

Mereu am considerat ca o echipa trebuie sa se sustina pana la capat indiferent de deznodamant, deznodamant care trebuie asumat de catre toata lumea.

Dupa demisia lui Radu Mazare si schimbarea balantei de putere atat in PSD cat si in primaria Constanta in favoarea fostei echipe Bosanceanu (trimisa in exil de catre echipa Mazare la inceputul anilor 2000), am fost printre primii care am cerut alegeri anticipate si printre primii care am afirmat ca este necesara o schimbare la nivelul conducerii orasului.

Initial am avut intentia de a sustine opozitia (opozitie mai mult cu numele decat cu faptele), in speta PNL si candidatul acestora, domnul amiral Vergil Chitac.

Insa din pacate o intelegere de culise intre PSD si PNL risca sa condamne orasul unei sorti nefavorabile. Intelegerea e simpla castigatorul care va ocupa functia de primar va ceda un viceprimar si presedintele Consiliului Judetean celuilalt partid. Reamintim ca in acest an presedintele Consiliului Judetean nu va mai fi ales de cetateni ci de catre consilierii judeteni.

In mandatele anterioare Radu Mazare a reusit sa tina in frau atat partidele de la putere si din opozitie cat si greii cu bani, cei care fac jocurile, folosind cand biciul cand cubuletul de zahar.

Trebuie inteles ca orasul Constanta este un oras complex. Fiecare partid reprezinta un anumit grup de interese. Ca peste tot nu e vorba de ideologie ci de bani. Aceste grupuri de interese se formeaza in funcite de antipatii si simpatii personale.

Indiferent cat de bine intetionat si curat ar fi candidatul unui partid (indiferent de numele partidului), din spate vin presiuni imense ale unor grupuri de interese. Pentru a le tempera si a le tine in frau, candidatul trebuie sa aiba curaj, sa aiba tupeul ca la un moment dat sa bata cu pumnul in masa si sa spuna nu sau sa negocieze la sange.

Un alt lucru pe care trebuie sa il luam in considerare este modul in care greii Constantei se regrupeaza, indiferent ca discutam de Asociatia Constructorilor si Investitorilor din Dobrogea - ACID sau alte asociatii oficiale ori intelegeri "de culise", oamenii care fac banii si jocurile in oras s-au blindat, s-au inarmat si se pregatesc de un razboi direct cu oricine va ocupa fotoliul de primar.

Vor urma 4 ani de razboi intre primarie si grupurile de interese. Cine va pierde? Raspunsul este unul singur - Constanta.

Decebal Fagadau a demonstrat din pacate ca in dese randuri este depasit de evolutia lucrurilor si nu rare au fost momentele cand a scapat situatia de sub control. Exemple sunt multe de la proiecte anulate (caminul de batrani, soseaua de coasta etc), la proiecte blocate de contestatii (ziele orasului, diverse proiecte pe fonduri europene etc), la proiecte pentru care nu s-a mai facut lobby la guvern (parcul Carol 1, sala polivalenta, piscina olimpica) pana la proiecte pentru care UE ne va cere sa dam banii inapoi (parcul arheologic).

Vergil Chitac desi provine din armata este un om diplomat si un om destul de pasnic care nu pare sa isi doreasca cu adevarat sa castige primaria, iar in politica noastra si in cadrul in care se prezinta Constanta astazi cu diplomatie si fara indarjirea de a lupta la sange nu ai nici o sansa sa rezisti atacurilor si presiunilor ce urmeaza atat din exterior cat si din interiorul propriului partid. Se poate consulta presa care a scris pagini intregi despre schimbarea cu 180 de grade a listei de consilieri din partea liberalilor.

Ce inseamna un independent? In primul rand inseamna o gura de oxigen, un nou inceput. Nefiind afiliat vreunui partid va putea negocia de pe o cu totul alta pozitie. Mai mult va putea lovi cu pumnul in masa si se va putea impune. Desigur la fel de usor poate sucomba precum candidatii afiliati politici. Aici insa totul depinde de abilitatile candidatului de a se impune atat in fata consiliului cat si a grupurilor de interese, el neavand o datorie restanta catre cineva.

Ar vota constantenii un independent primar? Cu siguranta. In toate sondajele facute de diverse institutii, partide si ziare peste 50% dintre constantenii intrebati sunt de acord sa voteze un independent daca vine cu o platforma concreta.

Acesta este motivul pentru care la aceste alegeri sustinem un independent pentru fotoliul de primar si un independent pentru consiliul local.

In primul caz este vorba de Ion Budi. Absolvent al Institutului de Marina si al ASE Bucuresti avand brevete de ofiter gradele III si II, Budi provine din mediul privat fiind manager al mai multor companii (Event Club Crush, Autoitalia, LUV Event).

Budi ne propune solutii pentru transportul in comun, infrastructura si debirocratizarea primariei prin implementarea unui sistem electronic care sa reduca timpii pierduti si numarul actelor. Cel mai important Budi doreste o curatenie generala a orasului si o corelare intre lucrarile publice efectuate pentru a nu se mai ajunge in situatia actuala cand strazile si trotuarele sunt pline de cratere, fiecare sparge cand doreste, pe unde doreste si cum doreste. Intreag sa platforma va fi prezentata pe facebook si pe site.In al doilea caz, pentru fotoliul de consilier local il sustinem pe independentul Radu Coiciu. Un tanar de 28 ani reprezentant al sindicatului RATC, Coiciu doreste sa se implice in solutionarea problemelor regiei si militeaza pentru renuntarea la dubele maxi-taxi. De altfel Coiciu este primul care are curajul sa rupa pisica si sa sustina renuntarea la maxi taxi.
La final va indemnam sa puneti stampila cu gandul la viitorul dvs, al copiilor dvs, al parintilor dvs si al orasului. Alegeti candidatii independenti.

Cu respect echipa Urban Constanta

cosinus
Deleanu Matei
Zetu Harry
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment