News
Loading...

3 motive. De ce nu donez pentru Cumintenia Pamantului

Campania pentru stangerea de donatii cu scopul achizitionarii de catre statul roman a celebrei lucrari semnata de Brancusi a starnit numeroase dispute si discutii pro si contra.

Inainte de a motiva afirmatia din titlu nu pot sa nu-mi exprim dezamagirea fata de ideea de a folosi copii din centrele de plasament in aceasta campanie. Cat de ipocrit sa fi ca sa opresti din banii primiti de copii din centrele de plasament. Chiar daca e vorba de doar 1 leu, este un gest lipsit de onoare.      

Cum spuneam in titlu nu donez pentru Cumintenie. Iata de ce.

1. Peste tot Brancusi este prezentat ca si cetatean francez. De ce? Pentru ca romanii au fost atat de ingusti la minte incat i-au intors spatele unuia dintre cei mai mari sculptori din istoria relativ recenta. Romania nu-l merita.

2. Lucrarile lui Brancusi de la Targu Jiu au fost distruse in asa zisul proces de reabilitare. Poarta Sarutului a fost spalata cu apa sub presiune, in urma acestei interventii opera de arta devenind galbena.

3. Daca ar ajunge in Romania, Cumintenia Pamantului va fi expusa undeva in Casa Poporului unde poate fi admirata doar de politicieni si eventual sa devina motiv de parada in fata delegatiilor straine. In schimb MoMA New York si Guggenheim New York au sali dedicate lui Brancusi. Operele acestuia sunt vizitate anual de milioane de oameni din intreaga lume.

Asa ca nu donez pentru Cumintenia Pamantului. Locul ei nu este in Romania. Locul ei este la New York, la Londra sau la Paris. Undeva in marile muzee ale lumii unde sa poata fi admirata si apreciata de milioane de oameni.

foto: biziday.ro
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment