News
Loading...

RISE Project dezvaluiri incendiare despre contractele Centralei Nucleare Cernavoda. BOR implicata

Comerțul cu energie l-a propulsat pe Ion Grecu, tehnician la bază, în topul celor mai bogați o sută de români. Până să ajungă la acest nivel, el a înființat treptat peste douăzeci de companii, cu specializări diverse: de la comerț și producție de energie la agricultură.

În afaceri, Grecu s-a aliat inclusiv cu Biserica Ortodoxă, care, prin Mitropolia Olteniei, a ajuns parteneră cu marile companii energetice ale statului român. Ani mai târziu, Grecu a cedat controlul uneia dintre firmele sale, Elcomex En SRL, către un puternic grup elvețian. Tranzacția a fost parafată în 2010, iar elvețienii i-au băgat lui Grecu în buzunar peste 15 milioane de euro.

Dar grosul banilor publici au intrat în compania Elcomex IEA, în care biserica ortodoxă a deținut, ani la rând, o cotă semnificativă și unde un sfert din acțiuni sunt deținute prin certificate la purtător.

Din 2007 și până în prezent, Elcomex IEA SA a câștigat, singură sau în asocieri, 84 de contracte cu statul român, toate în valoare totală de peste 940 de milioane de lei, adică peste 210 de milioane de euro. Peste 90 la sută din acești bani au fost pompați în firma lui Grecu de trei mari societăți de stat – Nuclearelectrica, Transelectrica și Metrorex.

O parte din banii încasați de Elcomex de la stat au intrat în vistieria Bisericii Ortodoxe Române – nu din donații, ci din contracte.

În decembrie 2003, Grecu și-a reorganizat afacerile. Atunci, aproape o cincime din compania lui fanion, Elcomex IEA, a ajuns la un SRL controlat de Mitropolia Olteniei. Se numește Praxis și, inițial, era o tipografie înființată de prelații din Craiova cu doi acționari-fondatori: Arhiepiscopia Craiovei și Protoieria Craiova Sud.

articolul complet il puteti citi pe site-ul RISE PROJECTShare on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment