News
Loading...

Vulnerabilitate grava a Facebook. Un virus extrem de periculos se propaga rapid prin mesageria privata

Ca Facebook este plin de conturi false care posteaza linkuri catre site-uri unsafe nu mai este o noutate pentru nimeni. Majoritatea acestor virusi sunt spyware (system monitor, adware, trojans sau tracking cookies) de care poti scapa destul de usor si care nu au un impact cu adevarat grav.

Insa lucrurile par sa se fi schimbat. In cursul zilei de astazi un virus ascuns intr-un fisier cu extensie svg s-a propagat si se propaga cu o viteza foarte mare pe mesageria privata.

Fisierul se trimite prin mesagerie privata fara ca detinatorul contului de facebook sa stie. Cel care primeste mesajul vede ca i-a fost trimisa o fotografie.

Intradevar extensia svg este una pentru imagini insa are un risc foarte mare de securitate pentru ca este o imagine vector pe baza de xml. In acest fisier xml este introdus un cod java care odata executat (click pentru a vedea/descarca imaginea) descarca virusul in calculator.

Odata descarcat, virusul preia controlul asupra datelor din PC si cripteaza o parte din fisiere. Dupa o perioada de timp veti primi o notificare prin care sunteti anuntati ca fisierele vor putea fi din nou accesate doar dupa plata unei rascumparari in bitcoin sau alta criptovaluta.

Pentru a scapa de virus folositi programe anti-malware cum ar fi Bitdefender, Norton sau Avast.

Cel mai important este sa preveniti o astfel de infectie. Nu dati click pe fisiere de tip svg sau cu alte extensii atipice pe care le primiti pe mesageria privata. Mai ales fisiere ce par imagini. Facebook intotdeauan afiseaza un preview al imaginii daca acesta este reala.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment