News
Loading...

Cazinoul in asteptarea unei minuni. Doar declasarea si vanzarea il mai pot salva

Hatisul birocratic din Romania care permite blocarea la infinit a anumitor proiecte prin lasarea firmelor sa depuna cate contestatii doresc, in functie de diverse interese personale si/sau politice duce la consecinte destul de grave.

Este si cazul batranului Cazinou din Constanta a carui stare de degradare se accentueaza de la o luna la alta. Bucatile de tencuiala cad, elementele decorative din interior cad, peretii interiori sunt afectati de gainatul porumbeilor, geamurile sunt sparte si mai nou au inceput sa apara gauri in acoperis.

Singura solutie pentru salvarea cladirii este este declasarea ei din clasa A monument istoric. Si motivam aceasta solutie care pare oarecum radicala.

In timpul renovarilor din anii '60 si anii '80 interiorul cladirii a suferit numeroase interventii care i-au alterat aspectul original: recompartimentari, elemente decorative, picturi murale, vitralii, lifturi, sisteme de iluminat. Toate acestea au fost adaugate, astfel ca la interior cladirea nu mai are mai nimic original.

Declasarea cladirii va permite recompartimentari interioare care sa o poata face utilizabila in diverse scopuri dupa vanzare. Pentru ca urmatorul pas dupa declasare este scoaterea la vanzare fie si pentru suma simbolica de 1 leu, cu obligatia pastrarii unor elemente interioare pecum scara monumentala si obligatia restaurarii fatadelor.

Cum politicienii nostri din toate partidele nu vor accepta sa dea liber la cazinouri (sa ne amintim cum proiectul initiat de fostul primar Radu Mazare privind legea cazinourilor a fost respins de comunistii din toate partidele) singura varianta ar fi gasirea unui cumparator care sa fie o multinationala care detine in portofoliu centre comerciale. Si astfel Cazinoul sa devina un mall premium cu branduri de lux, cafenele, restaurante etc. La pachet cu Cazinoul poate fi vanduta si parcarea de la Poarta 1 pentru ca viitorul mall sa fie cat mai atractiv, tinand cont de dragostea romanilor pentru masina personala.

Cert este ca daca nu se ia o decizie rapid, vom vorbi despre Cazinou la trecut...



foto: Saila
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments :

Andrei spunea...

Eu zic sa nu ne grabim cu ideea declasarii. Odata declasata cladirea nu ar mai benificia de niciun fel de protectie legala si nimic nu l-ar impiedica pe un eventual "nou proprietar" al ei s-o transforme radical (un edificiu de tip otel si sticla), ori chiar s-o demoleze si sa construiasca altceva pe terenul respectiv.

Din contra, fiind clasata in patrimoniu (si chiar la categoria A), oricand se poate formula si inainta spre finantare un proiect de repunere in valoare a cladirii. Oricand se poate obtine o derogare in privinta compartimentarii interioare (se poate realiza in asa fel incat sa nu afecteze cladirea).