News
Loading...

Doua noi lanturi de supermarketuri ar putea intra in Romania in urmatorii doi ani

Nu mai putin de doua lanturi de supermarketuri ar putea intra in urmatorii doi ani pe piata de retail din Romania dupa o lunga perioada de liniste pe piata de retail locala.


Apetitul lanturilor de retail pentru Romania nu este deloc intamplator. Tara noastra domina blocul estic al fostelor state comuniste avand cel mai mare salariu mediu din zona: 524 euro.

Mult peste Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Belarus, Tarile din Fosta Iugoslavie si surprinzator fiind aproape la egalitate cu Turcia.

Grecia si Cipru desi au salarii medii mult mai mari comparativ cu Romania nu mai sunt atractive pentru jucatorii din retail. In primul caz discutam de situatia economica si politica extrem de instabila si incerta, iar in al doilea caz discutam de o insula cu o populatie destul de redusa (aproximativ 1.  milioane de locuitori) pentru care nu se justifica investitii majore in logistica si transport.


Revenind la Romania, asa cum spuneam doua lanturi noi ar putea intra in urmatorii doi ani. In primul caz este vorba de o posibila revenire a SPAR si chiar a diviziei de hypermarketuri Interspar. Lantul olandez a intrat in Romania in 2005 in sistem franciza fiind detinut de doi oameni de afaceri romani prin firma Astral Impex. Cateva greseli de management al spatiului, produselor si a pozitionarii au facut ca in 2009 compania sa intre in insolventa si sa iasa din Romania.
Revenirea s-ar face sub umbrela gigantului Immofinanz care a inceput la Brasov construirea primului retail park Stop Shop din Romania. Acesta va fi inaugurat in 2018.


SPAR City Park Mall Constanta | foto: http://www.curierulnational.ro

Al doilea lant care ar putea intra in Romania chiar in acest an este din portofoliul Enterprise Investors, companie care doar ce a vandut lantul Profi pentru suma de 533 milioane de euro. Reprezentantii polonezilor au anuntat ca urmeaza sa dezvolte in Romania un nou proiect de retail.

Conform datelor din portofoliul acestora, in afara de Profi ei mai detin la capitolul retail doar lantul (tot polonez) Dino.La nivelul intregii Polonii lantul opereaza 600 de supermarketuri. In Romania ar urma sa concureze cu ceilalti discounteri: Lidl si Penny.

foto: http://cijeurope.com
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment