News
Loading...

Lectia americana. Cum este readus la viata simbolul orasului Detroit

Arhitectura industriala interbelica este una aparte. Ea nu este de tip functional cum vedem la fabricile care se cosntruiesc astazi. Atunci ea era un simbol al dezvoltarii societatii si civilizatiei umane. Deseori aceste cladiri erau bogat decorate si/sau aveau forme interesante simbolizand diverse specificitati ale sectoarelor industriale.

Packard Automotive Plant Detroit | foto: http://sometimes-interesting.com/

Astfel de cladiri ajung sa fie landmarkuri ale oraselor in care s-au construit. Daca in vestul Europei si cu precadere America de Nord astfel de cladiri sunt protejate si/sau reconvertite in cladiri de birouri/comert/rezidentiale ori devin chiar muzee, la noi ele sunt lasate prada hotilor si nepasarii.

Exemplul cel mai bun este Abatorul din Constanta. O cladire industriala emblematica pentru oras ciuntita de comunisti care au demolat castelul de apa, zace acum parasita, adapost pentru boschetarii care o incendiaza constant. Ar fi putut fi transformat intr-un centru comercial sau intr-un centru expozitional, ar putea fi redat orasului un simbol al perioadei interbelice. (istoria cladirii si imagini de atunci si de acum gasiti aici)


Lectia americana. Ce se intampla in Detroit?

Detroit - Motor City. Orasul simbol al industriei auto americane. Aici Packard - brandul de lux care detronase Cadillac construieste o impresionanta uzina auto.

1948 packard super 8 convertible | foto: barrett-jackson.com/

Construita in anul 1903, uzina gigant care se intinde pe o suprafata de 325.000 mp a fost primul imobil din Statele Unite la a carui constructie s-a folosit betonul armat.
In anii '50 decizii neinspirate a conducerii companiei duc la falimentul Packard, iar in 1958 uzina se inchide fiind transformata in depozit pana in 1990. Pana in 2000 cladirile anexa au gazduit diverse alte firme, iar in 2010, ultimul chirias Chemical Processing paraseste cladirea care devine abandonata si incepe sa se degradeze.

Packard Automotive Plant 2009 | foto: Albert Duce

In 2013 cladirea isi gaseste un nou prorpietar. Acesta a demarat ample lcurari de refacere a gigantului industrial. La final fosta uzina Packard va gazdui 3 producatori de componenete auto, ateliere pentru artisti, circuit de kart, zone rezidentiale, cladiri de birouri, spatii comerciale si spatii expozitionale.

In 2018 vor fi finalizate cladirea administrativa si pasarela pietonala acoperita.

foto: Michelle & Chris Gerard | http://detroit.curbed.com/
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment